Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Dania mięsne | Inne | Przekąski | Przetwory | Sałatki | Sosy | Surówki | Zupy
RSS
poniedziałek, 03 września 2012

Sałatka przepyszna dla osób lubiących czosnek, jego smak i aromat jest bardzo wyczuwalny, można powiedzieć, ze wręcz dodaje jej charakteru. Dzięki temu ta sałatka kojarzy mi się z zimowym świątecznym wieczorem i pysznymi świątecznymi potrawami;]

Składniki:

  • 2 wędzone ćwiartki z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 ogórki kiszone
  • sól i pieprz
  • majonez

Ziemniaki gotujemy w skorupkach, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka obieramy ze skóry i oddzielamy od kości i kroimy również w drobną kostkę, tak jak i ogóreczki. Do tego dadajemy fasolę i czosnek przeciśniety przez praskę. Doprawiamy i dodajemy majonez.

Smacznego;)

Uwielbiam proste przepisy, a ten nie dość, że prosty to mięsko jest pysznie aromatyczne i  rozpływa się w ustach;]

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 przyprawa do grilla, ja używam klasycznej i ziołowej
  • ok. 4 duże ząbki czosnku

Karkówke kroje na dość cienkie kawałki, lekko rozbijam tłuczkiem, po czym wrzucam do miski wsypuje przyprawę do grilla klasyczną i troszeczkę ziołowej do smaku oraz obrany czosnek przeciskam przez praskę i mieszam wszystko dokładnie rękami, w razie potrzeby dosypuję więcej przyprawy. Wsadzam na noc do lodówki. A na drugi dzień uczta na świeżym powietrzu;)

Tak samo postępuję ze szkrzydełkami, pałeczkami i piersią z kurczaka oraz boczkiem, a do tego obowiązkowo sos tzatziki i suróweczka;)

Smacznego;)

piątek, 31 sierpnia 2012

Po ogórkach, wzięłam się za pomidorki, to także mój debiut, ale z całą pewnością, mogę powiedzieć, że pomidorki te są pyszne do zjedzenia prosto ze słoiczka, a także do zrobienia sosiku pomidorowego, bądź przecieru. Chyba, każdy się zgodzi, że pomidorki zawsze się przydadzą w domowych zapasach;)

 

Składniki na zalewe:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • cebula
  • gorczyca
  • pieprz mielony
  • pomidory

Pomidory obieramy ze skórki. Do słoików wsypujemy pieprz i gorczycę wg uznania, dodajemy po 2 plasterki cebuli, wkładamy pomidory i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy ok 10 minut

Zalewa wystarcza na 3 słoiki 1 litrowe.

Smacznego;)

Surówka idealna do obiadu oraz na grilla, żeby ją zrobić nie potrzeba żadnej filozofii, wyjdzie każdemu, a do tego o wiele lepiej smakuje, niż wygląda;)

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko
  • sos winegret, bądź dla uproszczenia sos np bazyliowo- ziołowy z knorra

Kapustę drobno szatkujemy, marchew i jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Polewamy sosem i dobrze mieszamy.

Smacznego;)

Wciąż mamy sezon grillowy, dlatego nie można zapomnieć o pysznym sosiku rodem z grecji. Nie wyobrażam sobie już grilla bez niego, mięso jakieś za suche i czegoś brakuje.... nie to już nie dla mnie. Nawet chleb z tzatzykami na świeżym powietrzu cudownie  smakuje.

Składniki:

  • 2 świeże zielone ogórki gruntowe
  • 2-3 serki  typu bieluch (150g jeden)
  • przyprawa tzatziki
  • ok 3 ząbki czosnku

Ogórki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, wyciskamy sok, żeby sosik nie był za wodnisty. Dodajemy serek, przyprawę i wyciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja zawsze robię na dzień przed grillem i odstawiam na noc.

Smacznego;)

 

20:57, dorcik89 , Sosy
Link Dodaj komentarz »

Kolejny hit, wręcz nie nadążam przy rozdawaniu przepisów;) W tym momencie mogę powiedzieć, że jest to moja ulubiona sałatka, idealna w każdym calu, pyszna i zaskakująca prosta w przygotowaniu;) Mam nadzieję, że też się w niej zakochacie;)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • por
  • papryka czerwona
  • kukurydza w puszce
  • 2 zupki chińskie vifon kurczak curry
  • kapusta pekińska
  • sól i pieprz
  • majonez
  • olej do smażenia kurczaka

Kurczaka kroimy na drobną kostkę i smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron z zupek rozgniatamy, dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy 1 szklanką zagotowanej wody, przykrywamy i odstawiamy. Kroimy na drobną kosteczkę paprykę, natomiast por na cienkie półksiężyce, dodajemy kukurydze, pieś z kurczaka i makaron oraz pokrojoną kapustę pekińską w nie dużych ilościach (tylko do smaku, nie ma dominować), na koniec dodajemy majonez wg uznania.

Sałatki nie trzeba więcej doprawiać, ponieważ smak nadają przyprawy z zupek chińskich i doprawiony kurczak.

Smacznego;)

Dostałam od mojej mamy buraczki i zastanawiałam się co z nimi zrobić, oprócz zapakowania do słoiczków;P, padło na barszczyk, a że jeszcze nigdy go nie robiłam postanowiłam podszkolić się przed tegoroczną Wigilią. Wyszedł wręcz idealny, kurzyło się za mną jak latałam z pokoju do kuchni po kolejną filiżankę gorącego barszczyku;P I do tego jeszcze ta satysfakcja, że juz SAMA potrafię ;]

Składniki na ok 3 litry barszczu:

  • mała porcj rosołowa
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera, ja użyłam natki
  • natka pietruszki
  • por
  • 6 dużych buraków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • vegeta
  • pieprz
  • ocet
  • gotowy koncentrat z buraków ok 2 łyżki stołowe

Do garnka wlewamy wodę dodajemy porcję rosołową i wszystkie obrane i umute warzywa, gdy wywar się zagotuje doprawiamy vegetą i gotujemy ok 2-3 godziny na małym ogniu. Odcedzamy i przelewamy przez sitko, aby nasz barszczyk był przejrzysty. Stawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy koncentrat z buraków, pieprz i ocet do smaku, zagotowujemy.

Smacznego;)

Czynność bardzo prosta, ale wiem z doświadczenia, że nie wszyscy wiedzą jak się za nią zabrać.

Dno dużego garnka ( musi być większy od słoików, które pasteryzujemy) wykładamy gazetą, wkładamy słoiki i zalewamy je wodą do ok ¾ wysokości. Stawiamy na gaz, gdy się zagotują zmniejszamy gaz i gotujemy wg czasu przepisu.

Musimy jednak pamiętać, aby słoików nie wkładać do gorącej wody, ponieważ mogą popękać.

 

 

W związku z odnalezieniem u siebie ostatnimi czasy zamiłowania do zapełniania słoiczków na zimę, zrobiłam te pyszne ogóreczki, które są mi już znane od wielu lat, jednak w tym roku przygotowałam je własnoręcznie z czego jestem bardzo dumna;) Nawet się przyznam, że ciągle zaglądam do nich czy na pewno tam są;P

Składniki:

  • ok. 2,5 l wody
  • 1 duża łyżka soli
  • 20 dkg cukru
  • 2 słoiczki dowolnej musztardy
  • ok. 0,5 l octu

Zalewa na ok. 4 kg ogóreczków

Wszystkie składniki zagotować i wystudzić. Obrać ogórki i pokroić na 4 części, wsadzić do słoików i zalać zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut.

Smacznego;)

Najprostszy i moim zdaniem najsmaczniejszy sos czosnkowy, bardzo kremowy i pasujący dosłownie do wszystkiego.

Składniki:

  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majonez i dolewamy śmietankę (w zależności jaki gęsty chcemy sosik wlewamy wg własnego uznania), dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotowe

Smacznego;)

 
1 , 2