Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz czerwony

Dostałam od mojej mamy buraczki i zastanawiałam się co z nimi zrobić, oprócz zapakowania do słoiczków;P, padło na barszczyk, a że jeszcze nigdy go nie robiłam postanowiłam podszkolić się przed tegoroczną Wigilią. Wyszedł wręcz idealny, kurzyło się za mną jak latałam z pokoju do kuchni po kolejną filiżankę gorącego barszczyku;P I do tego jeszcze ta satysfakcja, że juz SAMA potrafię ;]

Składniki na ok 3 litry barszczu:

  • mała porcj rosołowa
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera, ja użyłam natki
  • natka pietruszki
  • por
  • 6 dużych buraków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • vegeta
  • pieprz
  • ocet
  • gotowy koncentrat z buraków ok 2 łyżki stołowe

Do garnka wlewamy wodę dodajemy porcję rosołową i wszystkie obrane i umute warzywa, gdy wywar się zagotuje doprawiamy vegetą i gotujemy ok 2-3 godziny na małym ogniu. Odcedzamy i przelewamy przez sitko, aby nasz barszczyk był przejrzysty. Stawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy koncentrat z buraków, pieprz i ocet do smaku, zagotowujemy.

Smacznego;)

piątek, 31 sierpnia 2012, dorcik89

Polecane wpisy